Blog

Kako da izaberete pravu boju za svoj dom?

livingroom-interior-paint-for-living-house-painting-ideas-room-a-brand-new-exterior-house-paint-style-green-idea-great-simple-painting-painting-house-small-interior-decor-with-wonderous-living-room-pa

Tek se useljavate u novi stan ili želite da osvežite kuću u kojoj živite već dugo? Odabir prave boje za zidove može oplemeniti prostor, vizuelno ga proširiti ili učiniti manjim i intimnijim, učiniti ga potpuno drugačijim i dati sasvim novi ugođaj osobi koja boravi u njemu. A pored svega toga, krečenje predstavlja jedan od najjednostavnijih i najjeftinijih načina da potpuno promenite svoje okruženje.

Sve što vam je potrebno je da znate kakav doživljaj želite da postignete u određenoj prostoriji i dobra ideja. Sigurni smo da tačno znate kako želite da se osećate u svom domu i zato vam, spram toga, dajemo nekoliko predloga kojima ćete postići tačno ono što želite.

Neutralno kao osnova za sve
1.T_WithoutZoom

Neutralni tonovi kao što su bež, vanila, puder, krem, izuzetno svetlo sivo, pa čak i nijanse koje u nazivu imaju „carne“ i blago vuku na roze, trenutno su najmodernije i najtraženije boje za zidove. Jasno vam je i zašto – osim što daju određenu toplinu i osećaj „ušuškanosti“ prostoru, one su veoma pogodne za kombinovanje bilo sa drugim bojama za zidove bilo sa različitim nameštajem. Ukratko, predstavljaju savršenu osnovu za izuzetnu nadgradnju.

Jer, sa njima možete sve. Samo upamtite: preporučljivo je da sa toplim nijansama koje u sebi sadrže crvene, narandžaste i žute tonove, kombinujete hladnije boje, dok sa onima koje sadrže sive i plave tonove kombinujete toplije boje. Na primer, žućkasta i boja vanile savršeno se uklapaju sa čokoladno braon, metalik i ljubičastim zidovima ili nameštajem, dok uz sive zidove odlično pristaju crvene fotelje.

Zeleno, volim te zeleno!
2.interior-home-color-schemes

Još kao mali naučili smo da zelena odmara oči. Verovatno su zbog toga i zidovi u školama često bili premazani onom masnom, sumornom, zelenom farbom. Nemojte se plašiti, nećemo vam predložiti da svoj dom uredite nostalgično, sa sećanjem na detinjstvo. Pažljivo odabrana nijansa zelene daće svež, čist i prostran izgled vašem domu. Pomislite samo na boju zelene jabuke! Ili boju mlade trave, maslina ili pistaća!

Uz to, ove nijanse dozvoljavaju i da se poigrate. Kombinacija zelene, crne, bele i srebrne je veoma moćna, a na vama je da razmislite kako da je postignete pažjivim izborom nameštaja i detalja u prostoriji.

Smele kombinacije
3.Blog3

Crvena, bela i crna. Narandžasta i jarko zelena. Azurno plava i čokoladna. Ciklama i boja kapućina. Ove neobične i smele kombinacije kontrastnih boja su neverovatno efektne i učiniće vaš dom jedinstvenim, živahnim i veoma modernim. Znate kako kažu: Boje u domu često reflektuju onoga ko u njemu živi. Da li ste vi dovoljno smeli da isprobate ove kombinacije?

Čak i ako obojite samo jedan zid u neku jarku boju – unećete veliku promenu u svoj životni prostor i potpuno ga otvoriti. Samo pazite da se ona slaže sa nameštajem.

Neprolazno belo
4.interior-best-interior-design-white-walls-home-apartment-long-wall-decorating-ideas-with-two-white-door-that-connects-the-living-room-equipped-with-a-sofa-white-and-black-fur-rug-also-a-face-painting

Belo je evergrin. Neprolazna boja za zidove koja ide uz sve i zato je najčešća u našim domovima. Iako nam je možda pomalo i dosadila, ona poslednjih nekoliko godina doživljava preporod i novu mladost.

U poslednje vreme dominacija bele je sve veća i ona nema nameru da napusti tron. Govorimo o potpuno belom okruženju sa čisto belim zidovima, belim kožnim garniturama, sjajno belim komodama i tek po kojim detaljem u metalik ili nekoj jarkoj boji. Uz sve to, ona daje i efekat širine prostoru i vizuelno ga povećava.

Vatreno crveno

5.minimalist-living-room-design-ideas-with-red-and-white-stripes-wall-color-decorating-and-white-sofa-945x590

Verovali ili ne, pored večno bele i neutralnih nijansi, crvena je trenutno najpopularnija boja za zidove. Kada pomislimo na crveno, pomislimo na vatru, hrabrost i strast. Istina je da previše crvene u prostoru može da razdraži, ali je zato prava doza crvene u sobi veoma efektna.

Njome možete okrečiti samo jedan zid ili je ukombinovati sa sada veoma modernim i interesantnim tapetama ili foto-tapetom na drugom zidu i nekom neutralnom bojom na ostalim zidovma. Razmislite i igrajte se! I samo hrabro!

Samo za hrabre: braon i crna
6.Fascinating-White-Furniture-and-Black-Wall-Paint-in-Contemporary-Living-Room-Decor-Idea

Predstavljaju veoma odvažan izbor i, svaka na svoj način, prostoru daju dubinu, eleganciju, luksuzni i istovremeno moderan i vintidž izgled. Važno je samo da ih nikada i nikako ne kombinujete zajedno!

Od čokoladnih nijansi, preko boje kestena, do karamele i lešnika, braon boja svakoj prostoriji daje osećaj topline i intimnosti, te je zato posebno pogodna za zidove u spavaćoj sobi. Naravno, veoma je važno ukombinovati je sa svetlijim tonovima, a naročito dobro ide uz bež sofe, različite nijanse drvenog nameštaja i zlatne detalje.

Crna, sa druge stane, čak i jednostavno opremljenom prostoru daje izraženiju notu modernog, luksuza i neobičnosti. Iako vam ovaj predlog zvuči pomalo ekstemno, crna može veoma lako da se kombinuje, mada su svetlije boje preporučljivije. Ona ide uz belu, srebrnu, crvenu, lila, žutu, zelenu, sivu i sve njihove varijante.

50 nijansi sive
7.marine-theme-dark-blue-white-stripes-on-the-wall

Od najsvetlije do najtamnije, siva postaje sve dominantnija u vladajućim trendovima u opremanju stanova. Ona je istovremeno boja mira i luksuza.

Šta god da želite da postignete, njome ćete uspeti – ukoliko želite intimniju atmosferu, nešto tamnija nijansa sa primesama braon će vam pomoći u tome; ukoliko želite da apsolutno budete u trendu sa najnovijim stilovima u dekoraciji, onda je pravi izbor svetlija nijansa sive ukombinovana sa belom, teget i prugastim dezenima; dok će najsvetliji tonovi sive biti vaš saveznik u “smirivanju” prostora sa jarkim bojama nameštaja.

Veselo pastelno
9.Blog9

Pastelne boje su ponovo u modi! Ne samo kada je o garderobi reč, već i kada govorimo o krečenju i nameštaju. Izrazito svetle nijanse ljubičaste, žute, roze, boje kajsije ili rezedo savršeno su kompatibilne tamnijm bojama nameštaja, prirodnoj boji drveta, beloj i ponovo modernim cvetnim dezenima.

One su sigurna dobitna kombinacija, a takav osećaj i stvaraju onome ko boravi u tako obojenoj prostoriji – osećaj sigurnosti, udobnosti i topline. Sa njima ne možete mnogo da pogrešite, ali možete mnogo da dobijete. Stalno ćete imati proleće u svom stanu!